Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

Chirurgie


Inleiding

Door onze goede narcose, goed ingerichte operatiekamer en jarenlange ervaring zijn we in staat chirurgisch werk te verrichten op een hoog kwaliteitsniveau tegen betaalbare prijzen.
Met de eigenaar worden eerst duidelijke afspraken gemaakt over wat er tijdens de ingreep gaat gebeuren, de vooruitzichten en de kostprijs.
Een schema met richtlijnen voor en na de operatie wordt afgegeven (zie verder: De operatiepatiŽnt). Onze operatiedagen zijn op dinsdag, donderdag en vrijdag. Hierbij streven we ernaar de operaties in de voormiddag uit te voeren en de dieren nog dezelfde dag naar huis te laten gaan. TOP

Algemene chirurgie

Algemene chirurgie
In de loop der jaren heeft dierenarts Margot Aerts zich toegelegd op algemene chirurgie.
Hierbij denken we aan buikoperaties (maag, darmen, nieren, blaas, milt en voortplantingsstelsel), operaties waarbij tumoren worden verwijderd, oog- en ooroperaties, zelfs operaties in de borstholte, welke speciale narcose met beademing vereisen kunnen worden uitgevoerd (bv scheur in het middenrif).
TOP

Bot- en gewrichtsoperaties

Botfractuur, externe fixatie
Dierenarts Yves Aerts heeft zich verdiept in bot- en gewrichtsoperaties.
Botbreuken kunnen hersteld worden met diverse technieken. Zo zijn er mogelijkheden tot het plaatsen van een pin in de mergholte van het bot tot het plaatsen van een uitwendige fixatie systeem of het herstel van de breuk met schroeftechniek.
Afhankelijk van soort botbreuk, lokalisatie, leeftijd en toestand van het dier wordt een keuze gemaakt uit deze mogelijkheden. Bij gewrichtsoperaties denken we vooral aan schouder, elleboog, heup, maar vooral knie-operaties.
Hierbij herstellen we vaak afgescheurde banden of pezen volgens diverse technieken. Ook ingrepen aan het gewrichtskraakbeen of meniscus komen vaak voor. Soms zijn deze afwijkingen het gevolg van groeistoornissen.
Bij de hond komen vooral de operatie van de gescheurde kruisband en van de geluxeerde knieschijf het meest voor. TOP

De operatiepatiŽnt

Om u goed voor te bereiden op de operatie die uw huisdier moet ondergaan hebben wij hieronder belangrijke informatie op een rijtje gezet.
Vooraf aan de operatie:
Wanneer u een afspraak maakt voor de operatie van uw dier, vermeld dan altijd waarom het gaat, de naam van uw dier en uw eigen naam. Gebruikt uw huisdier bepaalde medicatie, vergeet dan niet ook dit te melden bij het maken van de afspraak. Ook indien het een ouder dier betreft of het dier bijvoorbeeld een hartafwijking heeft kunt u daar het best altijd melding van maken.
De dag van de operatie:
  - Zorg ervoor dat uw dier nuchter is. Mogelijk kan hij tijdens de narcose braken en kan er voedsel in zijn longen terecht komen. Nuchter zijn betekent dat uw dier de avond voor de operatie vanaf 20.00 uur niet meer mag eten en drinken. Voor katten is het verstandig om ze de avond en nacht voor de operatie binnen te houden om te voorkomen dat ze elders eten gaan zoeken;
  - Uw huisdier wordt bij Dierenkliniek Hulst verwacht tussen 8.30 en 9.00 uur 's morgens;
  - Zorg dat uw dier schoon is en geen vlooien heeft;
  - Laat een hond vooraf plassen en zijn ontlasting doen op een zo schoon mogelijke plaats;
  - Breng een kat in een stevig mandje;
  - Laat altijd uw telefoonnummer achter waarop u de dag van de operatie te bereiken bent.
De eerste uren na de operatie:
Uw huisdier komt na de operatie bij uit de narcose in een verwarmde omgeving. Indien nodig krijgt hij antibiotica en pijnstilling toegediend. Wanneer uw dier weer voldoende wakker is mag hij naar huis.
Terug thuis:
  - Eten en drinken wegzetten;
  - De narcose heeft tot gevolg dat uw dier een beetje suf, moe en misselijk kan zijn. Laat hem op een warme, en rustige plek (binnen) uitslapen en let erop dat hij niet weer terug suf wordt;
  - Wanneer uw dier weer goed rondloopt en een fitte indruk maakt, kunt u hem wat te drinken geven;
  - Laat uw hond even buiten om te plassen;
  - Geef uw dier pas 's avonds eten en dan het slechts een kleine maaltijd;
  - Een opmerking voor uw kat: zorg ervoor dat een kat thuis niet op hoge meubels springt. Laat hem eventueel in het reismandje zitten of houd hem in een kleine ruimte tot hij weer stevig op de been is.
Hechtingen:
10 dagen na de operatie mogen de hechtingen verwijderd worden, dit kan tijdens het spreekuur.Soms maken we ook voor de huid gebruik van oplosbare hechtingen. Deze moeten niet verwijderd worden.
Opmerkingen:
Als alles goed verloopt zal uw huisdier weer snel de oude zijn. Maar soms gebeuren er dingen waardoor u ongerust wordt. Het is verstandig om uw dierenarts te raadplegen indien :
  - Uw dier enkele uren na thuiskomst nog steeds erg suf is of steeds suffer wordt;
  - Uw dier erg koud aanvoelt;
  - Er meer dan enkele druppels bloed uit de wond komen of als het dier bleek wordt;
  - Uw dier veel braakt;
  - Uw dier de dag na de operatie nog niet wil drinken en de tweede dag na de operatie nog niet wil eten;
  - Het dier thuis erg onrustig wordt;
  - Uw dier aan de wond likt of krabt of wanneer de wond rood en/of dik wordt. TOP

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019