Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

De hond


Ongewenste dekking bij de teef

De loopsheid van de teef en de specifieke bronstgeur wekken de paringsdrift van de reu op. De reu weet dus zelfs op grote afstand een loopse teef te vinden.
Een teef wordt normaal gesproken om de zes maanden loops, meestal tussen januari en april en tussen augustus en oktober. De teef is dan ongeveer 3 weken loops. Tijdens deze loopsheid verliest de teef een bloederige afscheiding.
Wanneer gevreesd wordt dat de teef ongewenst gedekt is, moet worden nagegaan hoe groot de kans op dracht is.

Is de dekking gezien?
Dan is het belangrijk om te weten of de reu tijdens de dekking goed "gekoppeld" was aan de teef (15-25 min). Hierbij bespringt de reu de teef en brengt zijn penis in de schede van de teef. Het zwellichaam van de penis gaat opzwellen zodat de reu "gekoppeld" blijft (ook wel "hangen" genoemd). Meestal vindt de zaadlozing reeds in het begin plaats.
Heel belangrijk is het tijdstip van de dekking. De meest vruchtbare periode is het middengedeelte van de loopsheid, meestal tussen de 11de en de 13de dag. Men kan stellen dat de meest vruchtbare periode is aangebroken als de uitwendige geslachtdelen van de teef weer wat beginnen te slinken en de meest donkerrode uitvloeiing lichtrood of zelfs ongekleurd wordt.

Is mijn hond nu zwanger?
De duur van de dracht bij honden is 9 weken (58 -63 dagen, kan tot 68 dagen). Er is nog geen predictortest beschikbaar (binnenkort wel op de markt). Wel is het mogelijk om vanaf dag 25, liefst rond dag 30, een echo te laten maken om de zwangerschap met zekerheid vast te stellen. Op dag 28 kan de dierenarts door palpatie (= door de buikwand heen voelen) een eventuele zwangerschap vaststellen. Vanaf dag 45 kan de zwangerschap met behulp van radiografie (röntgenfoto) vastgelegd worden, waarbij tevens het aantal jongen geteld kan worden.

Oplossingen
Wanneer blijkt dat uw hond ongewenst zwanger is, zijn er een aantal oplossingen voorhanden. Natuurlijk kunt u besluiten de hond gewoon puppies te laten krijgen. Bedenk echter wel dat het goed grootbrengen van een nest jonge honden veel tijd, energie en geld kost!
Ook wanneer u besluit de zwangerschap af te breken zijn er een drietal mogelijkheden.
Ten eerste kan de teef gesteriliseerd worden, dit liefst voor halverwege de zwangerschap. Dit steriliseren heeft tevens als voordeel dat de teef niet meer loops wordt. Ook het risico op melkkliertumoren verkleint en minder kans op suikerziekte. Geen gevaar meer voor baarmoederontsteking en geen schijndracht.
Een andere manier om de ongewenste zwangerschap af te breken is het toedienen van twee injecties met een tussentijd van 24 uur. Deze injecties kunnen gegeven worden vanaf dag 0 tot dag 45 na de dekking. De injecties bevatten een werkzaam bestanddeel aglépristone, dat ervoor zorgt dat de vruchten niet kunnen nestelen in de baarmoeder in een vroeg stadium en in een later stadium voorkomt het dat progesteron de dracht onderhoudt, waardoor de dacht wordt afgebroken en de foetussen afdrijven. Dit product is zeer veilig en vergroot de kans op baarmoederontsteking niet!
Een derde methode om de ongewenste zwangerschap af te breken is het toedienen van een hormoonpreparaat (oestrogeen) per injectie vlak na de dekking (2de dag en herhalen op de 4de dag). Deze methode is echter verouderd en niet aan te raden daar het een vergrote kans op baarmoederontsteking bij de teef geeft.
TOP

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019