Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

ECGHet elektrocardiogram of hartfilmpje (ECG) wordt gebruikt om de functie van het hart te controleren. Het hart pompt het bloed rond door het lichaam door ritmisch samen te trekken. Dit samentrekken van de hartspier wordt veroorzaakt door een elektrisch signaal dat door het hele hart loopt en de spier activeert om samen te trekken.
Dit signaal kunnen we weergeven met een ECG.

Electrocardiogram
Allerlei veranderingen aan de hartspier, maar ook aan het hartritme kunnen we zien in het ECG. Met de juiste beoordeling van het ECG kunnen we een juiste diagnose stellen van de hartafwijking. Een ECG maken we wanneer we een afwijking horen in het hartgeluid, een afwijkende pols voelen, bij een teruglopend uithoudingsvermogen, erge benauwdheid of een erge hoest.

Een ECG wordt gemaakt met het dier in zijligging. Elektrodes worden met een klemmetje of dun naaldje op de huid aangebracht. Deze draden zijn verbonden met het ECG-apparaat dat de stroompjes meet en vastlegt op papier.
De beoordeling van het ECG vergt even tijd, maar meestal hebben we de uitslag nog dezelfde dag.
Soms is het noodzakelijk het hartfilmpje door te faxen of mailen naar een hartspecialist. Deze bezorgt ons binnen 24 uur de juiste uitslag.

Soms is er verder onderzoek nodig in de vorm van een echo of röntgenfoto om vast te stellen welke hartaandoening uw huisdier precies heeft. In andere gevallen kunnen we meteen medicijnen voorschrijven die het hart ondersteunen. In enkele gevallen gebruiken we het ECG om de juiste dosering en combinatie van medicijnen te controleren.

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019