Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

De hond


Loopsheid hond

Een teef is gemiddeld 2 keer per jaar loops. Deze loopsheid kan bij de ene hond veertien dagen duren en bij de andere hond tot wel twintig dagen.
Tijdens de eerste periode wil de teef niet gedekt worden, hoewel ze reuen aantrekt. De vulva is opgezwollen en ze verliest bloed.
Halverwege de loopsheid is een teef twee tot drie (soms tot vijf) dagen vruchtbaar. Dit is echter tussen de 9e en 15e dag, meestal van de 11e tot de 13e dag. Sommige teven kunnen echter twee weken, of zelfs nog later, na de loopsheid bevrucht worden. De spermatozo´den van een reu zijn heel resistent. Er is altijd een meervoudige eisprong bij teven. Als ze zich meerdere keren laten dekken, kunnen de pups van verschillende vaders zijn.

Tijdens de loopsheid kan een reu de teef tot op grote afstand ruiken aan de urine. Veel reuen gaan dan op zoek nar de teef. Bedenk dat uw teef te allen tijde gedekt kan worden, dus laat haar nooit alleen buiten.

Men kan voorkomen dat de hond loops word met hormonale contraceptiva, waardoor de cyclus tijdelijk onderbroken wordt. De contraceptie kan per injectie gegeven worden. Deze producten moeten gegeven worden tijdens de onvruchtbare periode, ongeveer een maand voordat de teef loops zou moeten worden. Deze contraceptie heeft echter veel nadelen, zoals het veroorzaken van baarmoederontsteking, suikerziekte, tumoren van de melkklieren en wordt daarom tegenwoordig nog zelden toegepast.
Als de hond niet voor het fokken bestemd is, is het beter om een definitieve oplossing te kiezen en de hond te laten steriliseren. Bij deze ingreep worden de eierstokken verwijderd en komt de seksuele cyclus stil te liggen. Dit kan het beste voor het begin van de puberteit gedaan worden, dan is het risico voor het ontstaan van melkkliertumoren kleiner. Zie voor verder uitleg "Sterilisatie teef".
TOP

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019