Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

De hond


Verzorging mondholte

Het gebit van uw huisdier heeft, net als uw eigen gebit, regelmatig verzorging nodig. Bij veel honden vormt zich in de loop van hun leven tandsteen op tanden en kiezen. Dit veroorzaakt een bijzonder onaangename lucht uit de bek. Erger is dat tandsteenvorming gepaard gaat met tandvleesontsteking, waardoor de bevestiging in de kaak aangetast wordt en tanden en kiezen los kunnen gaan zitten. Kortom veel ongemak voor uw hond en uzelf.
U kunt dit probleem grotendeels voorkomen door al op jonge leeftijd met gebitsverzorging te beginnen. Wen uw hond eraan twee keer per week het gebit te poetsen. Het gaat hierbij vooral om de buitenkant van alle hoektanden en kiezen, omdat hier speekselklieren uitmonden en de tandplak het eerst begint. Poets met een speciale pasta met vlees of vissmaak en een aangepast fluorgehalte ten opzichte van de tandpasta voor mensen. Speciale (vinger)tandenborstels en tandenpasta zijn bij uw dierenarts verkrijgbaar.
Verzorging mondholte
Geef de hond regelmatig harde kauwbotten, zodat hij zelf z'n gebit schoon kan houden. Stokken en kippenbotjes geven splinters en stenen veroorzaken sterke afslijting van het gebit en zijn dus niet geschikt.
Ook het geven van harde, droge brokken verdient de voorkeur boven blik- of dinervoeding. De harde brokken zorgen voor schuren langs de tanden en kiezen en hebben minder sterk de neiging om voedselresten af te geven. Bovendien is bij de dierenarts speciale voeding verkrijgbaar die de vorming van tandsteen voorkomt. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts!

Doordat tanden niet gepoetst worden ontstaat er een dun ruw laagje op de tanden, tandplak. BacteriŽn voeden zich met voedselresten en tandplakvorming is het gevolg. Wanneer mineralen uit het speeksel zich aan de tandplak hechten ontstaat tandsteen; een harde geelbruine laag.
Eerste aanwijzingen voor de aanwezigheid van gebitsproblemen zijn:
  - Een blijvend slechte adem
  - Moeilijk kauwen en zelfs verminderde eetlust
  - Gevoelige mond en ontstoken tandvlees.

De bacteriŽn in de tandplak veroorzaken, samen met hun afscheidingsproducten, een ontsteking van het tandvlees. Door de ontsteking komt het tandvlees los te zitten. Hieronder blijven voedselresten steken en gevolg is dat het tandvlees zich terugtrekt, de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen en uiteindelijk gaan tanden en kiezen los zitten.
Het tandvlees is voorzien van een dicht netwerk kleine bloedvaatjes. In geval van tandvleesontsteking kunnen de bacteriŽn via het tandvlees in de bloedbaan terecht komen en vervolgens elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken, zoals in het hart, de lever en de nieren. Een gezonde mondflora is dus van invloed op de algehele gezondheid van uw hond.
Wanneer er tandsteen is ontstaan is dit niet meer met tandenpoetsen te verwijderen. Behandeling van het gebit gebeurt onder narcose, waarna het gebit gereinigd en eventueel gesaneerd wordt. Indien nodig wordt de aanwezige tandvleesontsteking met medicijnen behandeld. Na een dergelijke behandeling is het raadzaam om de tanden van uw hond twee keer per week te poetsen.
Op de leeftijd van 4-6 maanden wordt het melkgebit vervangen door het blijvende gebit. Bij sommige kleine hondenrassen blijven nogal eens melktanden zitten. Hierdoor kunnen afwijkingen ontstaan in de stand van het blijvende gebit. De melkhoektanden blijven vaak zitten en belemmeren de uitgroei en goede stand van de nieuwe blijvende hoektanden. De wortels van deze melkhoektanden zijn langer dan het zichtbare deel. Ze moeten dan ook onder narcose met grote voorzichtigheid verwijderd worden. Een regel is dat nooit twee dezelfde tanden of kiezen aanwezig mogen zijn.
TOP

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019