Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

De hond


De oudere hond

Niet alleen mensen maar ook honden worden steeds ouder.
Factoren die hierbij een rol spelen zijn:
Grote vooruitgang op het gebied van diergeneeskundige kennis, apparatuur en diergeneesmiddelen, waardoor dierenartsen meer aandoeningen kunnen vaststellen en met succes kunnen behandelen.
Betere kennis over de voedingsbehoeften van de hond en de beschikbaarheid van uitgebalanceerde, kwalitatieve diervoeding.
Betere verzorging door en meer kennis bij de eigenaar. Honden zijn tegenwoordig een lid van het gezin en eigenaren besteden veel tijd aan het gezond houden van hun dier. Ze worden jaarlijks gevaccineerd, regelmatig ontwormd, de vacht en het gebit worden goed verzorgd, ze krijgen een verantwoorde voeding en de dierenarts wordt regelmatig bezocht. Ook worden steeds meer honden verzekerd.
De ontwikkeling van programma’s voor preventieve gezondheidszorg, waardoor problemen in een vroeger stadium worden onderkend en eerder wordt gestart met de behandeling.

Oudere honden
Hierdoor komen dus steeds meer bejaarde en hoogbejaarde dieren bij de dierenarts in de praktijk.
We spreken we van een ouder hond bij de volgende leeftijd:
  - Kleine rassen: 9-13 jaar
  - Middelgroot: 9-11.5 jaar
  - Groot: 7.5-10.5 jaar
  - Zeer groot: 6-9 jaar
Bij deze leeftijd loopt de hond meer risico’s op gezondheidsproblemen die uiteindelijk van invloed zijn op hun levensverwachting.

Bij deze dieren is het aan te raden extra op te letten. Zijn er veranderingen ten aanzien van eten, drinken, ontlasting, braken, gewicht, activiteiten/uithoudingsniveau, geur, tumoren, hoesten, niezen, moeilijker opstaan/trappenlopen/springen en pijnuitingen.
Honden van 8 jaar en ouder hebben gemiddeld 20% minder energie nodig dan hun jongere soortgenoten. Ook hebben oudere honden bij een gelijk gewicht een hoger vetpercentage en minder spierweefsel. Daarnaast worden honden met het verstrijken van de jaren minder actief. Wanneer de voeding niet wordt aangepast, is de kans groot dat uw hond in de loop van de jaren te zwaar wordt. Het is dan ook raadzaam om uw hond op uitgebalanceerde seniorenvoeding te zetten. Bovendien zijn in deze voeding speciale anti-oxidanten verwerkt die het verouderingsproces vertragen en de natuurlijke afweersysteem versterken.
Ook is het mogelijk dat het gedrag van uw hond veranderd. Stevige wandelingen in de frisse lucht, het aanleren van kleine trucjes en zoekspelletjes kunnen helpen om een oudere hond actief en levenslustig te houden.
Ook is het raadzaam een ouder dier regelmatig voor controle bij de dierenarts aan te bieden, een halfjaarlijkse check-up is geen overbodige luxe, uw dierenarts is immers nog beter in staat eventuele tekortkomingen bij uw hond op te sporen.
TOP

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019