Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

De kat


De oudere kat

Niet alleen mensen maar ook katten worden steeds ouder.
Factoren die hierbij een rol spelen zijn:
- Grote vooruitgang op het gebied van diergeneeskundige kennis, apparatuur en diergeneesmiddelen, waardoor dierenartsen meer aandoeningen kunnen vaststellen en met succes kunnen behandelen.
- Betere kennis over de voedingsbehoeften van de kat en de beschikbaarheid van uitgebalanceerde, kwalitatieve diervoeding.
- Betere verzorging door en meer kennis bij de eigenaar. Katten zijn tegenwoordig een lid van het gezin en eigenaren besteden veel tijd aan het gezond houden van hun dier. Ze worden jaarlijks gevaccineerd, regelmatig ontwormd, de vacht en het gebit worden goed verzorgd, ze krijgen een verantwoorde voeding en de dierenarts wordt regelmatig bezocht. Ook worden steeds meer katten verzekerd.
- De ontwikkeling van programma’s voor preventieve gezondheidszorg, waardoor problemen in een vroeger stadium worden onderkend en eerder wordt gestart met de behandeling.
Hierdoor komen dus steeds meer bejaarde en hoogbejaarde dieren bij de dierenarts in de praktijk.
We spreken we van een ouder kat vanaf een leeftijd van 12 jaar.
Bij deze leeftijd loopt de kat meer risico’s op gezondheidsproblemen die uiteindelijk van invloed zijn op hun levensverwachting.
Bij deze dieren is het aan te raden extra op te letten. Zijn er veranderingen ten aanzien van eten, drinken, ontlasting, braken, gewicht, activiteiten / uithoudingsniveau, geur, tumoren, hoesten, niezen, moeilijker opstaan / trappenlopen / springen en pijnuitingen.
Katten van 12 jaar en ouder hebben minder energie nodig dan hun jongere soortgenoten. Ook hebben oudere katten bij een gelijk gewicht een hoger vetpercentage en minder spierweefsel. Daarnaast worden katten met het verstrijken van de jaren minder actief; er ontstaat een grotere behoefte aan warmte, rust en slaap. Wanneer de voeding niet wordt aangepast, is de kans groot dat uw kat in de loop van de jaren te zwaar wordt. Het is dan ook raadzaam om uw kat op uitgebalanceerde seniorenvoeding te zetten. Bovendien zijn in deze voeding speciale anti-oxidanten verwerkt die het verouderingsproces vertragen en de natuurlijke afweersysteem versterken.
Oudere katten hebben vaak last van mondholte- en gebitsproblemen. Tanden die erg ontstoken zijn of waarvan de wortels bloot liggen, dienen getrokken te worden. Tandsteen moet verwijderd worden.
Ook is het mogelijk dat het gedrag van uw kat veranderd. Het meest voorkomende en vervelendste probleem is het in huis plassen. Ook is het raadzaam een ouder dier regelmatig voor controle bij de dierenarts aan te bieden, een halfjaarlijkse check-up is geen overbodige luxe, uw dierenarts is immers nog beter in staat eventuele tekortkomingen bij uw kat op te sporen. TOP

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019