Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

RadiografieMet behulp van een röntgenfoto kan het inwendige van een dier zichtbaar gemaakt worden. Vooral het skelet leent zich hier uitstekend voor. De botten bevatten namelijk veel calcium dat als eigenschap heeft dat het röntgenstralen veel beter tegenhoudt dan de omringende weefsels. Maar ook voor onderzoek van hart en longen en bepaalde buikorganen is de radiografie erg geschikt. Soms dienen we eerst een contrastvloeistof toe om de betreffende organen beter zichtbaar te maken.

Radiografie
Het maken van een goede röntgenopname is niet eenvoudig. Het vereist vakmanschap en ervaring, goede apparatuur, een goede film, een meewerkende patiënt, een goede anatomische kennis en een goede ontwikkelprocedure. De ontwikkeling gebeurt in onze kliniek automatisch waardoor er een constant hoog kwaliteitsniveau wordt behaald. Het dier moet tijdens de opname in de juiste positie gehouden worden en bovendien stil liggen. Dit valt echter niet altijd mee. De houding die het dier moet aannemen is niet altijd even comfortabel en kan zelfs pijnlijk zijn. Daarom kan het noodzakelijk zijn het dier een kalmeringsinjectie te geven of zelfs volledige narcose toe te passen.

Röntgenstralen kunnen gevaarlijk zijn, vooral bij herhaalde blootstelling. Daarom gebruiken we beschermmiddelen zoals loden schorten en handschoenen en bezit het röntgentoestel een kwaliteitsdiafragma dat de stralen bundelt en enkel richt op het onderzoeksveld. De kleine hoeveelheid straling die het huisdier ontvangt bij het maken van enkele foto´s is te verwaarlozen.

Door kwaliteitsapparatuur en onze ervaring zijn we in staat foto´s te maken voor officiële heup (heupdysplasie HD) en elleboog (elleboogdysplasie ED) onderzoek. Deze foto´s worden onder standaard voorwaarden genomen, moeten voldoen aan hoge kwaliteitsnormen en worden dan naar beoordelingsinstituten gestuurd (universiteit diergeneeskunde Utrecht of Gent).
TOP

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019