Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

De kat


Sterilisatie poes

De meeste poezen zijn geslachtsrijp rond de 6e maand. Vanaf dat moment kan de poes dus gedekt worden en kunnen er jonge katjes geboren worden.
De eerste krolsheid van een kat kunt u verwachten op de leeftijd van 4 tot 18 maanden, de krolsheidperiode begint in het vroege voorjaar en loopt door tot de herfst. Een poes kan om de twee tot drie weken gedurende ongeveer een week krols worden. Een krolse poes is ook vruchtbaar. Wanneer de poes gedekt is, verdwijnt de krolsheid meestal.
Een poes die krols is kan een aantal verschijnselen vertonen:
- Extra aanhalig, wil graag ‘kopjes geven’
- Rolt wat vaker over de grond
- Kan frequent miauwen, zelfs krijsen
- Zal naar buiten willen om een kater te zoeken, maar ook zullen katers proberen bij de poes te komen
Wanneer u niet van plan bent ooit een nestje jonge katjes te krijgen is het verstandig om uw poes al op jonge leeftijd te laten steriliseren. Sterilisatie bij een jonge poes kan gebeuren bij een leeftijd vanaf 6 maanden. Het is een fabel dat het beter is voor de kat om eerst een nestje te krijgen voordat ze geholpen wordt. Oudere katten kunnen op elk gewenst moment gesteriliseerd worden. Als de poes net gejongd heeft is het beste tijdstip voor sterilisatie ongeveer 5 weken na de geboorte van de jongen, omdat de kittens dan niet meer bij de moeder hoeven te drinken. Wacht echter niet te lang, want de poes kan snel na de bevalling weer in verwachting geraken!
Voor de sterilisatie is het noodzakelijker dat de buik wordt geopend en de eierstokken en zo nodig ook de baarmoeder worden verwijderd. De operatie gebeurt onder volledige narcose en is dan pijnloos. Voor de sterilisatie dient uw poes ’s morgens nuchter binnengebracht te worden (d.w.z. eten en drinken weg vanaf 20.00 uur de avond voor de operatie) en kan dezelfde dag om 14.00 uur weer terug naar huis.
Nadelen van de sterilisatie is dat het definitief is, de poes kan geen jongen meer krijgen. Sommige katten kunnen na sterilisatie dikker worden en daardoor mogelijk lomer worden. Geef in dat geval minder te eten en weeg de kat regelmatig om het gewicht te controleren. TOP

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019