Dierenkliniek Hulst
18 september 2021

De kat


Voeding

Uiteraard is de voeding van de kat één van de voornaamste componenten om uw kat gezond en levendig te houden. Voor uw kitten vormt de juiste voeding en het gebruik hiervan de basis voor de verder groei en ontwikkeling. De kwaliteit en de hoeveelheid voeding zijn bepalend voor de ontwikkeling tot een volwassen kat met een goede gezondheid, een goede bouw, een stevig gebit en een mooie glanzende vacht.
Er zijn enorme vorderingen gemaakt in het onderzoek naar de voedingsbehoefte van katten. Tegenwoordig worden de meeste katten gevoerd met in de handel verkrijgbare voedingen. Deze voedingen zijn over het algemeen samengesteld door speciale voedingsdeskundigen om zo te voldoen aan de bijzondere voedingsbehoefte van de kat. Hierdoor leven katten tegenwoordig langer en is de kwaliteit van hun leven over het algemeen verbeterd.
Het verdient de voorkeur om uw kat droogvoer te geven omdat dit ten opzichte van blikvoeding:
- Goedkoper is
- Het gewicht van uw kat hiermee makkelijker onder controle te houden is
- Beter voor de tanden is
- Makkelijker te doseren, x aantal gram
- Makkelijker terug te bergen is, indien de kat het niet opeet, hoeft het niet weggegooid te worden.
Katten krijgen een aantal keren per dag te eten, afhankelijk van de levensfase waarin de kat zich bevindt. Jonge dieren (kittens) dienen 4x per dag gevoed te worden tot 12 weken. Katten in de juveniele fase (3 tot 8 maanden) krijgen 3x per dag te eten en volwassen katten bij voorkeur 2x per dag of eventueel 1x per dag.
Geef uw kat steeds een maaltijdvoeding, dit wil zeggen een steeds afgewogen hoeveelheid voeding. Laat de voeding 10 minuten staan en neem de bak dan weg. Zorg dat er constant vers drinkwater ter beschikking staat. En geef de juiste hoeveelheid voeding, afhankelijk van lichaamsgewicht en leeftijd van de kat.
Een kat in de groei heeft 25-50 gram voeding per kg lichaamsgewicht nodig, een volwassen kat slechts 60-80 gram per dag.
Soorten voeding
Bovendien zijn er voor de verschillende levensfasen van de kat verschillende soorten voedingen.
- Kitten en volwassen kat : van kitten tot circa 8 jaar, volwassen voeding (FXD)
- Kat met overgewicht : calorie control dieet (FRD)
- Oudere kat: seniorvoeding (FGD) vanaf 8 jaar
Het is absoluut niet waar dat een kat vaak verandering van samenstelling en/of smaak nodig heeft. Hoewel de bedoeling goed is kunt uw beter geen delen van uw eigen maaltijd geven. Dit voedsel doet meer kwaad dan goed doordat het vaak te vet en te zout is.
Bovendien zal de kat met verantwoorde voeding tevreden zijn en gezond blijven.
Indien u zich aan de dagelijkse hoeveelheid voeding houdt, voorkomt u dat uw kat last krijgt van overgewicht. De juiste hoeveelheid voeding voor uw kat is af te lezen in de tabel op de verpakking van de voeding. Zijn er hierover onduidelijkheden, dan kunt u altijd uw dierenarts raadplegen.
De verschillende voedingen voor de verschillende levensfasen van de kat worden hieronder verder uitgelegd.
Het voeden van kittens en gezonde volwassen katten
Het is van groot belang dat uw kat gedurende zijn beste jaren in goede conditie gehouden wordt. Wanneer u de kat op de juiste manier voedt kunt u hem een beter en gezonder leven bieden. Geef u kat een smakelijke en eenvoudig te verteren voeding voor volwassen katten, die ervoor zorgt dat uw kat de juiste hoeveelheden eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Bij de dierenarts zijn verschillende soorten uitgebalanceerde voeding voor de volwassen kat te verkrijgen.
Een ideaal onderhoudsvoeder voor de volwassen kat of kitten zorgt voor:
- Het dagelijkse welzijn van uw kat, dankzij ingrediënten van topkwaliteit
- Een sterk en gezond natuurlijk afweersysteem, dankzij de uitgebalanceerde eiwit- en vitaminegehalten
- De preventie van blaasgruis (struvietstenen), dankzij de verlaagde hoeveelheid mineralen en het veroorzaken van een lage urine-pH
- Een gezonde huid en vacht, dankzij Omega-3 en Omega-6-vetzuren
- De preventie van overgewicht, dankzij een gematigde energiedichtheid
- Een zeer smakelijk dieet dat gemakkelijk wordt geaccepteerd door de kat.
Een doseringsschema volgt hieronder. Gewicht volwassen kat in kg/Hoeveelheid voeding in gram per dag Het voeden van katten met overgewicht Tegenwoordig kampen steeds meer kattten met overgewicht. In Nederland ligt het percentage te zware katten al meer dan 30%. Meestal is dit het gevolg van te veel voer. Overgewicht kan echter indirect leiden tot medische aandoeningen zoals diabetes mellitus hart- en leverziekten, etc. Af en toe eens een kattensnoepje is geen probleem, maar u moet oppassen dat dit niet een normaal deel van de dagelijkse voeding gaat uitmaken. Houdt het gewicht van uw kat altijd goed in de gaten en raadpleeg uw dierenarts voor advies als de kat zwaarder begint te worden. Lichaamsbeweging is zeker voor katten, van essentieel belang voor het verliezen van gewicht. Er zijn voedingen op de markt die een gewichtsverlaging geven, mits ze in de juiste hoeveelheden gegeven worden. Deze voeding heeft zorgt ervoor dat: Uw kat gewicht verliest als gevolg van een verlaagd vet- en energiegehalte Uw kat zich verzadigd voelt, omdat hij dankzij het verhoogde vezel- en het verlaagde energiegehalte tijdens het afvallen nog relatief veel volume kan eten De huid en vacht gezond blijven, dankzij de Omega-3-vetzuren. Optimale gewicht kat in kgHoeveelheid voeding in gram per dag bij overgewicht tussen de 15 en 30%Hoeveelheid voeding in gram per dag bij overgewicht boven de 30% Praktische tips
- Volg de voedingsadviezen van Dierenkliniek Hulst strikt op
- Meet elke ochtend de juiste hoeveelheid voeding voor die dag af, en geef eventuele tussendoortjes uit deze hoeveelheid
- Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding over 4 maaltijden
- Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater
- Maak een foto van uw kat voordat hij aan z’n dieet begint
- Zorg voor meer beweging voor uw kat, bijvoorbeeld door een paar keer per dag actief met hem te spelen - Een kat die op dieet gezet wordt verliest tussen de 0,5 en 2% gewicht per week. Gemiddeld 1%, dus een kat van 6 kg verliest 60 gram gewicht per week
- Volg het gewicht van uw kat goed op. Neem telkens wanneer u een zak voeding bij Dierenkliniek Hulst gaat ophalen uw kat mee om hem te wegen en stel zo nodig in overleg met de dierenarts de hoeveelheid voeding bij.
Het voeden van de drachtige en zogende kat
Zowel de dracht als de periode van zogen worden gekenmerkt door een enorme toename aan energiebehoefte bij de moederkat. Door de moederpoes een kwalitatief hoogwaardige voeding te geven, voorkomt u dat zowel de kittens als de moeder het risico lopen op ondervoeding. Tijdens de dracht is de behoefte aan voeding 1,5 keer zo groot. De behoefte tijdens het zogen kan, afhankelijk van het aantal kittens, wel 5 keer zo hoog zijn als het ‘normale’niveau. TOP

 ADOBE Reader Download
Sitemap Privacy Disclaimer

Copyright © 2005, Dierenkliniek Hulst | Design: Dirk Aerts | Laatst gewijzigd op: 21.11.2019